30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

Ahojte kamaráti záhradníci! Rozhodla som sa nadviazať na tému, ktorou sme tento rok začali – osivami, plantami a sadbou. Bude nás sprevádzať celú tohtoročnú jar, tak sa poďme do toho pustiť.

Aké máme možnosti na vlastné  dopestovanie si zeleniny, sme si povedali už v minulom blogu ( link na blog). Teraz sa budeme venovať tomu, čo sa aktuálne môže vysievať, čo robiť ak nás prekvapí zima a mráz napriek tomu že už máme vysadené do voľnej pôdy, ale aj to, čo s osivami, ktoré sú už po expirácii.

Vysievame z osiva

Marec je pre záhradkára jedným z najkrajších mesiacov, kedy po zime opäť vítame jar aj so všetkými povinnosťami, ktoré nás ako záhradkára čakajú. Presúvame sa pomaly von, a začíname robiť prvé výsevy do voľnej pôdy. Takto sadiť môžeme napríklad hrášok, reďkovku, mrkvu, petržlen, špenát či listové šaláty.

Ak ste si v januári alebo februári robili doma výsevy, teraz by mal byť ten správny čas ich pikírovať. Urobte tak, keď majú rastliny okrem prvých klíčnych lístkov už aj dva pravé listy.

Pokiaľ si chcete urobiť ďalšie priesady, môžete vysievať napríklad kaleráb, uhorky, melóny, kel a ďalšie.

Čo robiť ak nás aj v tomto období prekvapí zima či mráz?

Ak ste tak nedočkaví ako ja, a chcete mať vždy všetko posadené radšej skôr ako neskoro, čo pri výseve nie je práve úplne najväčšia výhra :D tak vám poradím čo robiť, aby ste o svoju budúcu úrodu neprišli kôli zlému počasiu, či mrazom.

Ak už teda máte z výsevu mladé rastlinky, no počasie sa rozhodlo svojimi nie príliš vysokými teplotami alebo mrazmi vám vašu snahu zničiť, treba ho jednoducho obabrať. Mladé rastlinky môžete prikryť bielou netkanou textíliou. Takto ich ochránite pred vymrznutím alebo poškodením mrazom. Na druhú stranu ak bude svietiť slniečko alebo bude pršať, čo takým mladým rastlinkám pomáha v raste, tak textília tomu nebráni, svetlo aj dážď k nim bez problémov prenikne.

Čo s osivami po expirácii?

Veľa ľudí nevie, čo s osivami ktoré sú po expirácii, či je nutné ich vyhodiť. Samozrejme vždy sa stane, že vám nejaké balenia zostanú alebo neminiete všetky semienka. Nie je nutné všetky hneď vyhadzovať, aj napriek tomu, že sú už po dobe expirácie. Niektoré druhy osiva si totiž udržiavajú vysokú klíčivosť aj po dobu 5-6 rokov. Sú to napríklad uhorky a tekvice. Na druhej strane veľmi rýchlo strácajú klíčivosť osivá cibule či hrachu.

Ak nájdete doma akékoľvek osivo po záruke, a ak máte nato miesto, dajte mu šancu a skúste ho vysiať. Úroda nebude tak bohatá, ale bola by určite veľká škoda to neskúsiť, a len tak ho vyhodiť. Budete možno veľmi milo prekvapený, aké množstvo osív viete ešte zužitkovať 😊

Sadíme zo sadby

Niektoré druhy zeleniny sa vypestujú z takzvanej sadby. Ide o hľuzy a cibule, ktoré sa sadia priamo do pôdy. V našich podmienkach sa najčastejšie takýmto spôsobom pestujú zemiaky, rôzne druhy cibule a cesnak.

Tak ako pri osivách aj tu platí, že je veľmi dôležité používať sadbu, ktorá je certifikovaná a zakúpená v špecializovanej záhradkárskej predajni. Budete tak mať istotu, že ide o sadbu čo má dobrý zdravotný stav a garantovaný pôvod. 

Vysádzame

- Cibuľa sadzačka a cesnak - marec

- Zemiaky – marec/apríl

Môj TIP: Zemiaky sú teplomilné rastliny, preto je dobré ich vysádzať  do nezamrznutej pôdy, ktorej teplota je nad 10 stupňov. Určite vám nič neujde, ak naozaj počkáte so sadením až na dobré počasie. Ak ste ale naozaj nedočkavý tip záhradkára, tak je dobré vedieť, že po vyklíčení sú zemiaky náchylné na poškodenie prízemným mrazom, preto je vhodné ich v prípade potreby prikryť netkanou textíliou.

Ak by ste mali akékoľvek pochybnosti ohľadom výsevov a sadby, kvalifikovaný personál v našej záhradkárskej predajni vám s radosťou odpovie na vaše otázky 😊

Barbora – záhradkár amatér

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Jesenná výsadba v nádobách

Jeseň je obdobie plné farieb, čomu mnoho z nás prispôsobuje aj výzdobu našich terás, balkónov alebo aj len priestorov pred vchodovými dverami. Ukážem vám zopár inšpirácii s rastlinami, ktoré sú typické pre toto ročné obdobie😊 Na záver si ukážeme, že aj na hroby môžete urobiť živú výsadbu, ktorú môžete potom meniť v priebehu ročných období.

Jesenné hnojenie - organo-minerálne hnojivá

Sezóna v záhradkách sa nám pomaly končí, a našu záhradu ideme pripraviť na zimu, čaká nás tak posledné hnojenie. Viete ako to urobiť? Ako a čím správne hnojiť tak, aby ste na jar mali pôdu pripravenú na ďalšie záhradníčenie?

Letničky

Sú súčasťou našich balkónov, terás ale aj záhrady celé leto – reč je o letničkách. Je ich veľké množstvo, sú krásne, ťahavé, stojaté, do tieňa, na slnko. Ako vybrať tie správne a ako sa o ne správne starať?

Sadíme planty

Dnešná téma bude veľmi aktuálna, a to planty. Čo je to, kedy a ako ich sadiť, aké vybrať? Ak neviete, tak sa poďme nato spolu mrknúť.

Starostlivosť o trávnik po zime

Spolu s ostatnými časťami záhrady nastáva čas už aj na trávnik. Ako sa oň postarať po zime? Čo robiť s poškodenými časťami? Čím hnojiť? Všetko sa dočítate v nasledujúcom blogu :)

Vysievame a sadíme

Do nového roka začínam s článkom o osivách, sadbe a plantách. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Chceli by ste si dopestovať doma nejakú zeleninu, či už máte k dispozícii iba balkón, terasu alebo rovno záhradu? Prezradím vám základné tipy a triky nato, akú zeleninu kde a kedy pestovať, aby sa vám to podarilo aj vo vašich podmienkach😊

Máte otázku?

Máte otázku?