30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

Každý z nás by chcel mať doma krásny trávnik ako z anglických filmov, no len málokto naozaj vie, koľko roboty za ním stojí  😊Trávnik nie je nenáročná časť záhrady ako si mnohí myslia. Skrýva sa za ním kopa pravidelnej roboty akou je napríklad kosenie, hnojenie, polievanie a ďalšie.

Po zime sa všetko postupne prebúdza, kontrolujeme stav a škody, ktoré zima stihla napáchať :D Trávnik po zime väčšinou nevyzerá veľmi vábne, a priam si pýta našu pozornosť a opateru. Čo s ním teda treba všetko robiť?

Kontrola stavu trávnika a prvé kosenie

Na začiatok musíme skontrolovať, v akom stave sa trávnik nachádza. Je úplne normálne, ak budete mať po zime v trávniku burinu, časti napadnuté plesňou, či zničené vymreté časti. V prípade buriny ako aj plesni je možné urobiť postrek nato určenými prostriedkami. Ak už tráva raší a vidíte že podrástla, je vhodné ju pokosiť približne na 3cm. Poškodené časti trávy odstráňte, a môžete tiež urobiť vertikutáciu.

Čo je to vertikutácia a načo je dobrá?

Inými slovami ide o prevzdušňovanie. Vďaka tejto činnosti sa z trávnika dostanú odumreté časti, naruší sa vrchná vrstva, a trávnik tak dokáže lepšie prijímať živiny, vlahu, slnko a vzduch až ku koreňom. Tým, že sa narušia korienky, podporí sa odnožovanie nových častí, vďaka čomu bude trávnik krásne hustý 😊 Nezľaknite sa, je úplne normálne, že po tejto činnosti bude vaša tráva vyzerať, akoby po nej prebehlo stádo volov, je to ale iba dočasný stav 😊 

Pred vertikutáciou trávnik pokoste, a uistite sa, že nie je príliš mokrý ale ani preschnutý. Vertikutácia sa robí vždy na jar, po prvých koseniach, a na jeseň – vtedy však dávajte pozor, aby nebol trávnik premočený od dažďov, je treba počkať kým trochu preschne.

Pokiaľ nemáte až tak veľkú trávnatú plochu, poslúžia vám na vertikutáciu aj vertikutačné hrable, ak však trávnik tvorí veľkú časť vašej záhrady, môžete si vertikutátor jednoducho zapožičať 2x do roka z požičovne, alebo si ho kúpiť.

Dosev vypadnutých častí

Ak máte po zime v trávniku zničené miesta na ktorých vám úplne odišla tráva, tak na „zaplátanie“ týchto dier môžete použiť trávnu zmes presne na takéto účely. Zvyčajne je tak aj nazvaná, napríklad obnova, na dosev a podobne. Existujú aj takzvané trávne náplaste, ktoré obsahujú okrem osiva aj substrát a hnojivo. Fľak v tráve vyplníte touto zmesou a váš trávnik bude čochvíľa zaplátaný😊 Odporúčam tieto produkty používať iba na menšie plochy, ktoré bolo treba dosiať. V prípade, že máte poškodenú naozaj veľkú časť, odporúčam použiť trávnu zmes, ktorou bol trávnik zakladaný, pretože pri väčších dosiatych plochách by mohol byť vidieť rozdiel medzi starou a novou časťou.

Hnojenie

Po všetkých činnostiach, ktoré som vyššie spomínala prišiel čas na hnojenie. Pre jarné hnojenie trávnika vyberajte štartovacie hnojivo, ktoré má zvýšený obsah dusíka, ten podporí rast po zime. Ďalšou možnosťou hnojenia je použitie dlhodobého hnojiva, ktorým viete zabezpečiť prísun živín trávniku počas celej sezóny. Použitie takéhoto hnojiva je skutočne dobrou voľbou, ak sa vám nechce hnojiť pravidelne, treba však rátať s jeho vyššou cenou.

Barbora, záhradkár amatér

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Letničky

Sú súčasťou našich balkónov, terás ale aj záhrady celé leto – reč je o letničkách. Je ich veľké množstvo, sú krásne, ťahavé, stojaté, do tieňa, na slnko. Ako vybrať tie správne a ako sa o ne správne starať?

Sadíme planty

Dnešná téma bude veľmi aktuálna, a to planty. Čo je to, kedy a ako ich sadiť, aké vybrať? Ak neviete, tak sa poďme nato spolu mrknúť.

Vysievame a sadíme v marci

Čo sa vysieva v marci, čo robiť ak vás po výsadbe prekvapí ešte zima a mráz, alebo čo s osivami po expirácii? Neviete? Dozviete sa v novom článku 😊

Vysievame a sadíme

Do nového roka začínam s článkom o osivách, sadbe a plantách. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Chceli by ste si dopestovať doma nejakú zeleninu, či už máte k dispozícii iba balkón, terasu alebo rovno záhradu? Prezradím vám základné tipy a triky nato, akú zeleninu kde a kedy pestovať, aby sa vám to podarilo aj vo vašich podmienkach😊

Kŕmenie vtáctva v zime

Prikrmovanie vtáčikov počas zimy je pre mnohých pekným zvykom. Viete však kedy s prikrmovaním začať, alebo na čom si naši zvierací kamaráti najviac pochutnajú?

Farebná jeseň v prírode a na záhrade

Napriek tomu, že príroda sa pomaly ale isto chystá na spánok, ešte stále nám toho ponúka dosť, vrátane prác v záhrade 😊 Načo všetko nesmieme na jeseň zabudnúť v záhrade urobiť? Načo si dávať pozor? Čo nám ešte ponúka na jeseň príroda?

Máte otázku?

Máte otázku?