30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

Ahojte priatelia! 

Planty sú veľmi obľúbeným spôsobom zeleninovej výsadby. Ide o predpestovanú rastlinku, ktorá bola vypestovaná z osiva. V našich podmienkach  ide o tie druhy zeleniny, ktoré sú teplomilné a majú dlhú vegetačnú dobu, to znamená, že veľmi dlho trvá než zo semienka bude rastlina, ktorá prináša plody. U nás by tieto typy rastlín neboli schopné dozrieť, ak by sme ich vysiali priamo von do pôdy, preto sa pestujú v skleníkoch či fóliách kde je teplo a sadia sa tam už v januári, februári či marci. Hotové planty sa potom presádzajú zo skleníkov či fólií do voľnej pôdy v čase, kedy už nie sú vonku mrazy a sú schopné samostatne prežiť.

Odporúčam z plánt vysádzať najmä rajčiny, papriky, šalátové uhorky, baklažán, melón, či buľvový zeler. Pri týchto druhoch v našich podmienkach nie je možný priamy výsev do pôdy, a je nutné ich predpestovať v skleníku či fólii.

Čoraz častejšie sa môžete stretnúť už aj s plantami tekvíc, cukiet, uhoriek nakladačiek, kalerábmi či šalátov. Tieto zeleniny je možné vysádzať aj priamo, ale kto by si nechcel zjednodušiť život ak sa to dá :D 

Povedzme si úprimne, pre záhradkára začiatočníka alebo pre ľudí, ktorí nemajú toľko času a chcú si celý proces zjednodušiť, sú planty ideálnou voľbou! Sama si radšej zvolím alternatívu planty v typoch zeleniny, u ktorých sa to dá.

Veľa pokročilých záhradkárov má obavy z kúpy plánt, pretože na tej rastlinke nevidíte o akú odrodu ide. Preto si radšej kúpia konkrétne osivo vo farebnom sáčku, kde majú istotu, že to čo vysadia, tak im aj vyrastie a spravia si vlastné planty.

TIP: Aj vám sa už stalo, že ste s radosťou nakúpili rôzne tipy rajčín a paprík, a v čase dozrievania ste sa pozerali na skoro totožné plody? Áno, nie ste v tom sami... Tomuto sa však dá predísť. Tak ako pri výbere osiva, aj pri plantách platí, že je lepšie nakupovať v špecializovaných predajniach. V menších záhradníctvach budete mať väčšiu istotu, že odroda ktorá je na plante deklarovaná, je naozaj tá, ktorú o pár mesiacov budete s radosťou zbierať

TIP2: Ak chcete vyskúšať viac odrôd či už rajčín alebo paprík, planty sú ideálnou voľbou. Nemusíte nakupovať viac druhov osív na dopestovanie si vlastných plánt. Vyhnete sa tak zbytočným zvyškom, ktoré vám môžu zostať, v prípade že vám odroda nebude vyhovovať.

Sadíme!

Tak, vybrali sme si planty, máme ich doma, tešíme sa  A teraz čo?

Základ, ktorý mnohí podceňujú, je správna príprava pôdy, do ktorej sa budú planty sadiť. Väčšina z nich totiž potrebuje výživnú pôdu. Ak nemáte na záhrade kvalitnú pôdu, je vhodné ju pred sadením plánt premiešať s kompostom, alebo kvalitným záhradníckym substrátom obohateným o živiny alebo hnojivom na niekoľko týždňov. Pri sadení do vyvýšených záhonov, alebo črepníkov je tak isto veľmi dôležité zvoliť kvalitný substrát s hnojivo.

TIP: Pred sadením planty ju ešte v pôvodnom črepníku polejte, aby nebola suchá. Tak isto pôda do ktorej ju budete sadiť musí byť vlhká. Planty si vo všeobecnosti vyžadujú veľmi veľa vlahy.

Keď už máme pôdu, alebo nádoby do ktorých budeme sadiť pripravené, začneme tým, že vyberieme plantu z pôvodného obalu posadíme ju tak hlboko ako bola v pôvodnej nádobe. To znamená, že z rastlinky musí trčať presne taký istý kus ako keď bola posadená v črepníku. Toto neplatí iba pri rajčinách, ktoré majú schopnosť zakoreniť aj zo stonky. Rajčiny teda môžete kľudne posadiť aj o niečo hlbšie – doprajete tak rastline možnosť mať väčší koreňový systém.

Po zasadení planty nesmieme zabudnúť zeminu okolo nej poriadne popritláčať, aby tam neboli  vzduchové bubliny, a na záver ju výdatne zaliať.

Čoraz viac ľudí obľubuje pestovanie aj vo vyvýšených záhonoch či črepníkoch, čo vytvára možnosť pre ľudí bez záhrady iba s balkónom či terasou, mať tak isto zážitok z dopestovania si vlastnej zeleniny. Množstvo odrôd je označovaných priamo ako balkónové, alebo vhodné na pestovanie v nádobách.

Toto pestovanie má ale zopár špecifík, na ktoré musíme myslieť. Napríklad:

  • nie je vhodný pre všetky druhy zeleniny,
  • je potrebné častejšie dopĺňanie živín pomocou hnojenia,
  • nádoby a záhony majú tendenciu veľmi rýchlo vysychať, preto je potrebné ich častejšie polievať.

TIP: Vhodné druhy zeleniny na pestovanie v črepníkoch či vyvýšených záhonoch sú napríklad kaleráby, šaláty, kríčkové rajčiny či chilly papričky.  Ak máte dostatočne veľké nádoby, môžete v nich bez problémov dopestovať aj kolíkové rajčiny (je k nim potrebná opora) a papriky.

Dúfam, že som vás od sadenia plánt neodradila a dala vám všetky potrebné informácie, ktoré by ste mali mať nato, aby ste všetko úspešne zvládli Tak sadeniu plánt zdar!

Barbora, záhradník amatér

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Letničky

Sú súčasťou našich balkónov, terás ale aj záhrady celé leto – reč je o letničkách. Je ich veľké množstvo, sú krásne, ťahavé, stojaté, do tieňa, na slnko. Ako vybrať tie správne a ako sa o ne správne starať?

Starostlivosť o trávnik po zime

Spolu s ostatnými časťami záhrady nastáva čas už aj na trávnik. Ako sa oň postarať po zime? Čo robiť s poškodenými časťami? Čím hnojiť? Všetko sa dočítate v nasledujúcom blogu :)

Vysievame a sadíme v marci

Čo sa vysieva v marci, čo robiť ak vás po výsadbe prekvapí ešte zima a mráz, alebo čo s osivami po expirácii? Neviete? Dozviete sa v novom článku 😊

Vysievame a sadíme

Do nového roka začínam s článkom o osivách, sadbe a plantách. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Chceli by ste si dopestovať doma nejakú zeleninu, či už máte k dispozícii iba balkón, terasu alebo rovno záhradu? Prezradím vám základné tipy a triky nato, akú zeleninu kde a kedy pestovať, aby sa vám to podarilo aj vo vašich podmienkach😊

Kŕmenie vtáctva v zime

Prikrmovanie vtáčikov počas zimy je pre mnohých pekným zvykom. Viete však kedy s prikrmovaním začať, alebo na čom si naši zvierací kamaráti najviac pochutnajú?

Farebná jeseň v prírode a na záhrade

Napriek tomu, že príroda sa pomaly ale isto chystá na spánok, ešte stále nám toho ponúka dosť, vrátane prác v záhrade 😊 Načo všetko nesmieme na jeseň zabudnúť v záhrade urobiť? Načo si dávať pozor? Čo nám ešte ponúka na jeseň príroda?

Máte otázku?

Máte otázku?