30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

Jeseň je v plnom prúde, no práce na záhrade je ešte stále viac ako dosť. Ak patríte medzi ľudí, ktorí sadia cibuľu a cesnak aj na jeseň, prípadne to chcete skúsiť, tak táto téma je ako pre vás. 

Predtým ako začneme sadiť

- Pôda – cibuľa aj cesnak majú radi ľahšiu, priepustnejšiu pôdu, preto nato myslite, keď im budete v záhrade hľadať miesto.

- Hnojenie - prípravu netreba podceňovať, preto je potrebné miesto, kde budeme cibuľu a cesnak sadiť správne vyhnojiť, napríklad cereritom.

POZOR treba dávať nato, že cesnak ani cibuľa nemajú radi priame hnojenie maštalným hnojom, preto treba používať organo-minerálne hnojivá.

- Morenie – spôsob ako ochrániť cibule pred hubovitými chorobami je ich pred sadbou namoriť. Existuje viacero prípravkov, ktoré sa môžu použiť na morenie, spomeniem napríklad Sulcu.

Kedy a ako sadiť? 

Cibuľa sa môže sadiť v priebehu septembra a októbra. V prípade cesnaku môžete so sadbou počkať do konca jesene, tak aby teplota pôdy bola pod 9 stupňov. Je to dôležité, pretože do zimy musí zakoreniť, ale nesmie vyrašiť, aby ho mrazy nepoškodili. Sadíme do hĺbky 8cm aj hlbšie.

Výber vhodnej odrody

Na jeseň je vhodné vyberať odrodu cibule, ktorá je ozimná, to znamená, že dobre znáša mrazy a nevybieha do kvetu. Takýto typ cibule je dobrý na suchý zber, čiže dozreté cibule, alebo za zelena na mladú cibuľku. Medzi takéto odrody patrí napríklad Shakespear alebo Shenshyu Yellow.

Verím, že budete mať na jar aj vďaka týmto radám a tipom skvelú úrodu

Barbora, záhradkár amatér

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Letničky

Sú súčasťou našich balkónov, terás ale aj záhrady celé leto – reč je o letničkách. Je ich veľké množstvo, sú krásne, ťahavé, stojaté, do tieňa, na slnko. Ako vybrať tie správne a ako sa o ne správne starať?

Sadíme planty

Dnešná téma bude veľmi aktuálna, a to planty. Čo je to, kedy a ako ich sadiť, aké vybrať? Ak neviete, tak sa poďme nato spolu mrknúť.

Starostlivosť o trávnik po zime

Spolu s ostatnými časťami záhrady nastáva čas už aj na trávnik. Ako sa oň postarať po zime? Čo robiť s poškodenými časťami? Čím hnojiť? Všetko sa dočítate v nasledujúcom blogu :)

Vysievame a sadíme v marci

Čo sa vysieva v marci, čo robiť ak vás po výsadbe prekvapí ešte zima a mráz, alebo čo s osivami po expirácii? Neviete? Dozviete sa v novom článku 😊

Vysievame a sadíme

Do nového roka začínam s článkom o osivách, sadbe a plantách. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Chceli by ste si dopestovať doma nejakú zeleninu, či už máte k dispozícii iba balkón, terasu alebo rovno záhradu? Prezradím vám základné tipy a triky nato, akú zeleninu kde a kedy pestovať, aby sa vám to podarilo aj vo vašich podmienkach😊

Kŕmenie vtáctva v zime

Prikrmovanie vtáčikov počas zimy je pre mnohých pekným zvykom. Viete však kedy s prikrmovaním začať, alebo na čom si naši zvierací kamaráti najviac pochutnajú?

Máte otázku?

Máte otázku?