30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

Každým rokom je nástup leta čoraz rýchlejší, ani nevieme ako, a z kabátov si môžeme pomaly hneď obliekať plavky 😊 Horúčavy a sucho nerobia zle len nám ľuďom, ale aj rastlinám a prírode. Klimatické otázky trápia našu spoločnosť čoraz pálčivejšie, a preto je potrebné, aby každý svojou troškou prispel k tomu, aby sme naše zdroje, ktorým je v tomto prípade voda, využívali čo najefektívnejšie a zbytočne nimi neplytvali. 

Je na mieste otázka, ako máme šetriť vodou, keď je leto čoraz horúcejšie, zrážok je menej, alebo prichádzajú v návaloch, a toto obdobie tepla a sucha trvá čoraz väčšiu časť roka? Všetky rastliny až na pár výnimiek, týmito podmienkami trpia a je úplne jasné, že im potrebnú vlahu musíme poskytnúť my. Sú spôsoby, ktorými môžeme optimalizovať použitie vody na polievanie a tým zabezpečiť aby sme ňou zbytočne neplytvali.

Ako efektívne polievať?

Najefektívnejším spôsobom polievania je kvapková závlaha. Pomocou nej vieme polievať veľmi cielene všetky rastliny v záhrade, pričom neplytváme vodou na miesta kde ju netreba. Ak teda máte tú možnosť, verte mi, nebudete ľutovať 😊 Je to investícia, ktorá má množstvo výhod. Šetríte vodu, svoju peňaženku a v neposlednom rade aj svoj čas.

Samozrejme nie každý má možnosť mať v záhrade kvapkovú závlahu. Ak máte balkón alebo terasu, manuálnemu polievaniu sa nevyhnete. 

Ak polievame manuálne, tak je dobré vedieť, ako to robiť tak, aby to polievanie malo čo najväčší efekt. Týmito zásadami sú:

1. Polievať skoro ráno alebo neskoro večer - polievanie má význam vtedy, keď majú rastliny dostatok času vodu využiť a vstrebať ju. Ak by sme polievali počas dňa v najväčších horúčavách, voda ktorou polievame sa vyparí z pôdy skôr, ako ju rastlina stihne využiť.

2. Polievať pravidelne – snažíme sa vyvarovať tomu, aby rastliny príliš preschli. Môže sa totiž stať, že ak je rastlina už veľmi suchá, stratí schopnosť prijímať vodu.

3. Polievať pri koreňoch nie na listy – rastliny potrebujú vodu prijímať koreňovým systémom, preto polievame vždy ku koreňom, nie na listy rastliny. Okrem toho že je to efektívnejšie, môže sa stať že ak začne silno svietiť slnko, tak rastline na ktorej zostanú kvapky vody sa spália listy.

4. Pravidelne okopávať – vďaka narušeniu pôdy voda lepšie prenikne ku koreňom rastlín, a nevyparí sa tak rýchlo.

5. Polievajte dostatočne – málokto vie, koľko vody v skutočnosti je potrebnej na naozaj dobré a efektívne polievanie. Preto robí veľa ľudí chybu, že polieva veľmi krátky čas. Áno, všetci by sme chceli mať popolievané za 15 minút, ale úplne to tak nefunguje 😊

TIP: Skúškou, či ste skutočne dobre popolievali je, že ak prehrabete zem v mieste kde ste popolievali, a po centimetri či dvoch narazíte na suchú pôdu, rozhodne nie je popolievané dostatočne. Pôda musí byť mokrá naozaj aj vo väčšej hĺbke.

Ako je vidno na obrázku, aj po odkopaní skoro 10cm je pôda stále mokrá, takže bola dobre poliata.

6. Zabezpečte udržanie vlhkosti v pôde – keď už dobre popolievame, chceme aby táto naša snaha vydržala čo najdlhšie. Možností ako to zabezpečiť je niekoľko, napríklad použitie mulčovacej kôry, suchej trávy alebo sena. O týchto aj ďalších spôsoboch, ako udržať v pôde vlhkosť a polievať tak menej často, sa budeme venovať v augustovom blogu😊

Čím polievať? Aký zdroj vody používať?

Niekto by si povedal, že čo je to za debilnú otázku, že veď jasné že vodou... 😊 Je ale veľký rozdiel v tom, že akou. Rozdiel myslím v tom, ako tým napríklad šetríme naše životné prostredie, ako šetríme vodu samotnú, a ako ju využívame čo najefektívnejšie.

Možností je samozrejme niekoľko:

- Pitná voda

- Voda zo studne

- Dažďová voda

Pitná voda

Myslím, že rozoberať to, že polievanie pitnou vodou, je asi tá najmenej vhodná alternatíva polievania, nie je nutné. Je to veľmi nákladný spôsob zavlažovania (najmä ak ide o dom) a plytvanie pitnou vodou v dnešnej dobe nie je vôbec v móde Pitná voda najmä v lete obsahuje vyššie množstvo chlóru, čo mnohým rastlinám nevyhovuje. Samozrejme, sú prípady kedy iná možnosť nie je, a pitnú vodu použiť musíme, pretože tie chúdence rastliny nenecháme vykapať :D  Ak ale máme inú možnosť, ktorou môžeme pitnú vodu plne alebo aspoň čiastočne nahradiť, tak to určite stojí zato to urobiť 😊 Takýmito alternatívami sú napríklad studňa alebo zber dažďovej vody.

Studňa

Studňa síce vyžaduje vyššiu počiatočnú investíciu, ale vo väčšine prípadov vie pokryť potreby záhrady na celosezónne polievanie. Navyše ak sa skombinuje s inštaláciou závlahového systému ( kvapková závlaha), tak ste si práve okrem účtu za vodu, ušetrili  aj veľmi veľa voľného času 😊

Zber dažďovej vody

Zbieranie dažďovej vody nie je žiadna novinka, a naši predkovia to robili stáročia dozadu. Sama si pamätám ako dieťa, že na každej záhrade nemohol chýbať obrovský sud, do ktorého sme chodili krhlami naberať vodu 😊 Dnes už existujú estetickejšie a oveľa sofistikovanejšie aj zberné nádoby, aj spôsoby ako dažďovú vodu zbierať.

Veľmi efektívnym spôsobom je zachytávanie vody priamo zo strechy, kedy sa rína nasmeruje priamo do zbernej nádoby, a viete tak zozbierať vodu z celej plochy strechy.

Zdroj: istock

Ak ste už doteraz polievali akokoľvek, verím, že po prečítaní tohto článku som vám dala aspoň nejaké tipy, ktoré viete použiť a vďaka ktorým bude vaše polievanie efektívnejšie 😊

V nasledujúcom blogu budeme v tejto téme pokračovať, zatiaľ majte krásne leto priatelia a šetrite vodou ako len viete 😊

Barbora, záhradkár amatér  

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Letničky

Sú súčasťou našich balkónov, terás ale aj záhrady celé leto – reč je o letničkách. Je ich veľké množstvo, sú krásne, ťahavé, stojaté, do tieňa, na slnko. Ako vybrať tie správne a ako sa o ne správne starať?

Sadíme planty

Dnešná téma bude veľmi aktuálna, a to planty. Čo je to, kedy a ako ich sadiť, aké vybrať? Ak neviete, tak sa poďme nato spolu mrknúť.

Starostlivosť o trávnik po zime

Spolu s ostatnými časťami záhrady nastáva čas už aj na trávnik. Ako sa oň postarať po zime? Čo robiť s poškodenými časťami? Čím hnojiť? Všetko sa dočítate v nasledujúcom blogu :)

Vysievame a sadíme v marci

Čo sa vysieva v marci, čo robiť ak vás po výsadbe prekvapí ešte zima a mráz, alebo čo s osivami po expirácii? Neviete? Dozviete sa v novom článku 😊

Vysievame a sadíme

Do nového roka začínam s článkom o osivách, sadbe a plantách. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Chceli by ste si dopestovať doma nejakú zeleninu, či už máte k dispozícii iba balkón, terasu alebo rovno záhradu? Prezradím vám základné tipy a triky nato, akú zeleninu kde a kedy pestovať, aby sa vám to podarilo aj vo vašich podmienkach😊

Kŕmenie vtáctva v zime

Prikrmovanie vtáčikov počas zimy je pre mnohých pekným zvykom. Viete však kedy s prikrmovaním začať, alebo na čom si naši zvierací kamaráti najviac pochutnajú?

Máte otázku?

Máte otázku?