30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

Ahojte priatelia! Tí, ktorí ste už v záhrade profíci, ale aj tí, ktorí sú zatiaľ len odhodlaní v záhradke niečo začať kúzliť a načerpať zopár praktických rád a informácií

Témou dnešného blogu budú osivá, planty a sadba. Viete aký je medzitým rozdiel? Nie? Nevadí  Všetko sa vám ako záhradkár amatér pokúsim vysvetliť a dať zopár rád ako „obabrať systém“ aby sa darilo naozaj každému. 

Veľa ľudí by si rado dopestovalo nejakú vlastnú zeleninu, ale odrádza ich náročnosť a neúspech. Áno, priznajme si, záhradníctvo ako také, vie byť veľká alchýmia (kto tvrdí opak, klame, alebo to nikdy neskúsil). Príroda si občas robí, čo sa jej zachce, a my sa len prizeráme ako naša snaha o vlastnú zeleninu, ktorú si chceme ráno odtrhnúť na balkóne v kochlíku alebo v záhradke ako v tých superských filmoch, kde na vás vždy čaká krásna rajčinka či paprička, sa zrazu rúca. My začíname byť zúfalí a najradšej by sme sa nato vykašlali. Spoznávate sa v tom?

Toto ale asi nie je úplne cieľom aktivity, z ktorej chceme mať radosť a výsledkom ktorej by mal byť vytúžený pocit odtrhnúť si  vlastnoručne vypestované plody.  A presne preto, vám radím si prečítať tento článok. Ak ešte stále čítate, a nevykašlali ste sa nato aj napriek mojej záľube písať omáčky, tak vám ďakujem, ste super, ideme k veci!

Možnosti, ako dopestovať zeleninu sú tieto tri:

- Osivo

- Planty

- Sadba

Osivo

Osivo určite každý z vás pozná podľa balenia v sáčku s obrázkom. V ňom sa nachádzajú semiačka danej zeleniny, ktorú chceme dopestovať. Musím vás upozorniť, že pri takomto type pestovania si treba dávať pozor na výber správnej kvality osiva.

Čo urobíte, ak si chcete kúpiť napríklad bicykel? Asi nepôjdete do potravín, ale najskôr navštívite športovú predajňu. A presne tak isto je to aj s osivami. Tie kvalitné zväčša nájdete práve v špecializovaných záhradkárskych predajniach. Je zopár znakov, ako budete vedieť, že ide o osivo od overenej osivárskej firmy. Každá takáto firma je povinná na obale uvádzať tieto informácie:

- Názov osiva a odrody

- Gramáž alebo počet semien

- Stručný popis danej odrody

- Dátum balenia a dátum expirácie

- Baliareň/Výrobca

- Piktogramy

Môj TIP: Málokto vie alebo si naozaj všíma piktogramy na balení. Sú to tie malé obrázky na zadnej strane balenia, ktoré vám v podstate ukazujú „návod na použitie“ danej rastlinky.  Vďaka piktogramom viete, kedy sa dané osivo sadí, či je vhodné na výsev do pôdy alebo do skleníku či fólie, v akých rozostupoch je potrebné semienka vysadiť aj kedy je predpokladaný zber úrody.

Čo sadiť v januári a februári?

Pokiaľ máte priestor na pestovanie priesad, tak práve v týchto mesiacoch je ten správny čas. Keďže v našich podmienkach je vonku v tomto období ešte chladno, a zem môže byť zamrznutá, sadíme zásadne v interiéry, kde si vyrobíme svoje vlastné priesady. Sadíme napríklad rajčiny, papriky alebo šaláty určené na pestovanie v skleníkoch či fóliách. Na okennej parapete viete jednoducho dopestovať napríklad žeruchu.

Planty

Ďalším veľmi obľúbeným spôsobom zeleninovej výsadby sú planty. Povedzme si úprimne, pre záhradkára začiatočníka alebo pre ľudí, ktorí nemajú toľko času a chcú si celý proces zjednodušiť, je to ideálna voľba! Sama si radšej zvolím alternatívu planty v typoch zeleniny, u ktorých sa to dá. Ide o tie druhy zeleniny, ktoré sú teplomilné a majú dlhú vegetačnú dobu (veľmi dlho trvá než zo semienka bude rastlina, ktorá prináša plody). To znamená, že v našich podmienkach by neboli schopné dozrieť ak by sme ich posadili von do pôdy, preto sa pestujú v skleníkoch či fóliách kde je teplo a sadia sa už v januári, februári či marci. Planty sa potom presádzajú zo skleníkov či fólií do voľnej pôdy v čase, kedy nie sú vonku už mrazy a sú schopné samostatne prežiť. Tejto téme sa budeme bližšie venovať v niektorom z nasledujúcich blogov.

Sadba

Niektoré druhy zeleniny sa vypestujú z takzvanej sadby. Ide o hľuzy a cibule, ktoré sa sadia priamo do pôdy. V našich podmienkach sa najčastejšie takýmto spôsobom pestujú zemiaky, rôzne druhy cibule a cesnak.

Tak ako pri osivách aj tu platí, že je veľmi dôležité používať sadbu, ktorá je certifikovaná a zakúpená v špecializovanej záhradkárskej predajni. Budete tak mať istotu, že ide o sadbu čo má dobrý zdravotný stav a garantovaný pôvod. 

Verím, že boli pre vás tieto informácie užitočné, a že vám dodali odvahu na vlastné pestovanie zeleniny :) 

Barbora, záhradkár amatér

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Jesenná výsadba v nádobách

Jeseň je obdobie plné farieb, čomu mnoho z nás prispôsobuje aj výzdobu našich terás, balkónov alebo aj len priestorov pred vchodovými dverami. Ukážem vám zopár inšpirácii s rastlinami, ktoré sú typické pre toto ročné obdobie😊 Na záver si ukážeme, že aj na hroby môžete urobiť živú výsadbu, ktorú môžete potom meniť v priebehu ročných období.

Jesenné hnojenie - organo-minerálne hnojivá

Sezóna v záhradkách sa nám pomaly končí, a našu záhradu ideme pripraviť na zimu, čaká nás tak posledné hnojenie. Viete ako to urobiť? Ako a čím správne hnojiť tak, aby ste na jar mali pôdu pripravenú na ďalšie záhradníčenie?

Letničky

Sú súčasťou našich balkónov, terás ale aj záhrady celé leto – reč je o letničkách. Je ich veľké množstvo, sú krásne, ťahavé, stojaté, do tieňa, na slnko. Ako vybrať tie správne a ako sa o ne správne starať?

Sadíme planty

Dnešná téma bude veľmi aktuálna, a to planty. Čo je to, kedy a ako ich sadiť, aké vybrať? Ak neviete, tak sa poďme nato spolu mrknúť.

Starostlivosť o trávnik po zime

Spolu s ostatnými časťami záhrady nastáva čas už aj na trávnik. Ako sa oň postarať po zime? Čo robiť s poškodenými časťami? Čím hnojiť? Všetko sa dočítate v nasledujúcom blogu :)

Vysievame a sadíme v marci

Čo sa vysieva v marci, čo robiť ak vás po výsadbe prekvapí ešte zima a mráz, alebo čo s osivami po expirácii? Neviete? Dozviete sa v novom článku 😊

Máte otázku?

Máte otázku?