30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

Letničky sa u nás tešia veľkej obľube a niet divu, razom premenia naše balkóny a terasy na miesta, kde sa cítime v tej kráse kvetov jednoducho skvele.

Z veľkého množstva druhov, ktoré sú k dispozícii vyberajte podľa toho, či budú na mieste kde je celý deň slnečno, polotieň alebo tieň. Správnym výberom si tak zabezpečíte polovicu úspechu.

Letničky vhodné na slnečné stanovište

Ak plánujete dať letničky na miesto, kde je väčšinu dňa slnečno, mám pre vás výbornú správu! Väčšina letničiek práve takéto stanovište obľubuje, takže máte na výber z veľkého množstva kvetov. Tu máte zopár príkladov.

STOJATÉ

Osteospermum – veľmi obľúbená rastlina, ktorá je dostupná vo viacerých farebných variáciách. Hodí sa ako doplnok k muškátom. Zaujímavosťou je, že v noci alebo počas zlého počasia svoje kvety zatvára.

Aksamietnica (Tagetes) – najznámejšie sú žlté a oranžové variácie. Je špecifická svojou vôňou.

Gazánia – táto letnička s krásnymi kvetmi je veľmi odolná voči vysokým teplotám a znesie aj naozaj veľký úpek. Dnes je už dostupná v rôznych farbách.

STOJATÉ/ŤAHAVÉ

Petúnia/Surfínia – väčšina ľudí má chaos v týchto dvoch názvoch, pretože rozdiel je len v tom, že zatiaľ čo stojatá verzia sa nazýva petúnia, previsnutá je surfínia. Kvety majú rovnaké a existuje veľké množstvo farieb či typov kvetov.

Muškát – asi najobľúbenejšou letničkou u nás, je jednoznačne muškát. Aj keď muškáty poznáme najmä v červenej farbe a ťahavé, existujú aj stojaté a okrem toho aj vo veľkom množstve iných farieb či variácií kvetov.

ŤAHAVÉ

Dvojzub (Bidens) – veľmi vďačná nenáročná letnička, ktorá je charakteristická svojimi malými kvietkami a bujným vzrastom.

Plektrant (Plectranthus) – obľúbená letnička s dekoratívnymi listami a charakteristickou vôňou. Hodí sa ako doplnok ku kvitnúcim letničkám.

Železník (Verbena) – u nás možno nie tak veľmi známa letnička, svojim bohatým kvetenstvom ale v mnohých prípadoch nahrádza muškáty. Okrem svojej krásy zaujme aj vôňou.

Sanvitália – ťahavá rastlina s malými žltými kvietkami, rýchlo sa rozrastá, je vhodná aj do závesných kvetináčov.

Letničky ktoré znesú aj tieň/ polotieň

Aj keď väčšine letničiek urobíte radosť práve slnečným stanovisko, sú aj také, ktorým nevadí ani polotieň, či tieň. Tu je zopár z nich.

STOJATÉ

Koleus (Coleus) – zvaný tiež divá žihľava, upúta na prvý pohľad svojimi krásne farebnými listami. Napriek tomu, že aj kvitne, práve listy v rôznych farebných prevedeniach sú pre túto rastlinu charakteristické.

Klinček (Dianthus) – klinčeky skvelo doplnia akúkoľvek výsadbu, a výborne sa im darí aj na miestach kde prevláda tieň.

STOJATÉ/ŤAHAVÉ

Begónia – begóniu môžeme nájsť v stojatej ale aj v previsnutej verzii, okrem toho v rôznych farebných prevedeniach. Je vhodné ju umiestniť do polotieňa, priame slnko by ju mohlo spáliť. Môžeme ju nájsť aj ako hľuzu.

Fuksia (Fuchsia) – známa svojím veľmi špecifickým kvetom, môže byť stojatá aj previsnutá. U nás sa pestuje predovšetkým v kvetináčoch, preto aj napriek tomu že znesie veľa slnka, je lepšie ju umiestniť do polotieňa, pretože rozpálená nádoba a prílišné zalievanie ju vie zahubiť.

ŤAHAVÉ

Bakopa (Bacopa) – obľúbená letnička s drobnými kvetmi rôznych farieb. Hodí sa do závesných nádob, alebo ako doplnok k iným letničkám.

Povojník (Ipomea) - rýchlo rastúca plazivá rastlina, ktorá má nádherné svetlozelené listy. Jednoducho sa pestuje a výborne sa kombinuje s kvitnúcimi rastlinami, ktorým dodáva neuveriteľne zaujímavý kontrast.

Lobelka (Lobelia) – rastlinka so špecifickým nádherným kvetom, ktorá sa skvele hodí do závesných kvetináčov, kde tvorí bujný porast.

Hnojenie

Na podporu kvetenstva počas kvitnutia sú vhodné kvapalné alebo tyčinkové hnojivá. Kvapalné hnojivá zabezpečia pre rastliny okamžitý prísun látok, takže výsledky vidíte pomerne rýchlo. Je potrebné ale pravidelné hnojenie v kratších intervaloch.

V prípade tyčinkových hnojív dochádza k postupnému uvoľňovaniu látok, preto nie je potrebné tak časté hnojenie, vydržia na dlhší čas aj keď nástup ich účinkov nastáva až po nejakom čase.

Na trhu existuje už aj viac druhov dlhodobo pôsobiacich hnojív, ktoré sa zvyčajne vmiešajú do substrátu pred tým, než idete letničky sadiť. Ich pôsobenie je dlhodobé, a niektoré vydržia aj celú sezónu. Sú samozrejme drahšie, ale ušetríte si robotu s pravidelným hnojením a ich účinok určite zato stojí.

Polievanie                                                                                                                        

Väčšina ľudí pestuje letničky v nádobách, a ich polievanie najmä v letných horúčavách vie byť veľmi časovo náročné, pretože nádoby veľmi rýchlo presychajú. Je viacero možností ako sa dá tomu predísť.

Jednou z možností je používať nádoby s podmiskami. Podmisky zadržia vodu, ktorú rastlinka nevie naraz prijať, a využije ju neskôr. Zabránime tým aj zbytočnému plytvaniu vody, kedy kvety dobre polejeme, a veľká časť vytečie spodkom kvetináča preč. Existujú aj samozavlažovacie kvetináče, ktoré už túto podmisku majú akoby zabudovanú v sebe, teda prebytočná voda sa udrží v nádobe a rastliny ju vedia neskôr využiť.

Trošku sofistikovanejší spôsob, ktorým vieme rastlinkám pomôcť je takzvaný hydrogel. Je to prípravok, ktorý je potrebné podľa návodu premiešať so substrátom, v ktorom máte kvety posadené. Táto látka má schopnosť na seba naviazať vodu pri polievaní, a rastliny z nej potom tú vodu využijú keď budú potrebovať. Na fotke môžeme vidieť, ako vyzerá hydrogel pripomínajúci želé, keď je „napitý vodou“.

Starostlivosť

Základom úspechu nato, aby nám letničky krásne kvitli naozaj celú sezónu, spolu s hnojením a správnou zálievkou, je pravidelné odstraňovanie už odkvitnutých častí.

Ak im venujete trochu času a zbavíte ich odkvitnutých kvetov, uschnutých listov alebo naopak mokrých častí, ktoré by mohli začať hniť, pomôžete tak rastlinke venovať energiu nahodeniu nových pukov. Takto vám budú kvitnúť a robiť vám radosť až do jesene.

Ak ste doteraz neboli fanúšikom letničiek, tak som vás hádam aspoň troška navnadila, aby ste si nejaké zadovážili a skrášlili si nimi svoje balkóny či terasy 

Barbora, záhradkár amatér

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Sadíme planty

Dnešná téma bude veľmi aktuálna, a to planty. Čo je to, kedy a ako ich sadiť, aké vybrať? Ak neviete, tak sa poďme nato spolu mrknúť.

Starostlivosť o trávnik po zime

Spolu s ostatnými časťami záhrady nastáva čas už aj na trávnik. Ako sa oň postarať po zime? Čo robiť s poškodenými časťami? Čím hnojiť? Všetko sa dočítate v nasledujúcom blogu :)

Vysievame a sadíme v marci

Čo sa vysieva v marci, čo robiť ak vás po výsadbe prekvapí ešte zima a mráz, alebo čo s osivami po expirácii? Neviete? Dozviete sa v novom článku 😊

Vysievame a sadíme

Do nového roka začínam s článkom o osivách, sadbe a plantách. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Chceli by ste si dopestovať doma nejakú zeleninu, či už máte k dispozícii iba balkón, terasu alebo rovno záhradu? Prezradím vám základné tipy a triky nato, akú zeleninu kde a kedy pestovať, aby sa vám to podarilo aj vo vašich podmienkach😊

Kŕmenie vtáctva v zime

Prikrmovanie vtáčikov počas zimy je pre mnohých pekným zvykom. Viete však kedy s prikrmovaním začať, alebo na čom si naši zvierací kamaráti najviac pochutnajú?

Farebná jeseň v prírode a na záhrade

Napriek tomu, že príroda sa pomaly ale isto chystá na spánok, ešte stále nám toho ponúka dosť, vrátane prác v záhrade 😊 Načo všetko nesmieme na jeseň zabudnúť v záhrade urobiť? Načo si dávať pozor? Čo nám ešte ponúka na jeseň príroda?

Máte otázku?

Máte otázku?