30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

So zimou sa nám spája kŕmenie vtáčikov. Mnohí máte iste doma na strome zavesený drevený domček, kam sa môžu v nepriaznivom počasí vtáci schovať. Takýto domček môže byť umiestnený celoročne, a samozrejme nie len na strome. Ak nebývate v rodinnom dome, tak môžete mať domček alebo obyčajné krmítko napríklad na terase, balkóne alebo len pripevnené na parapete okna. Čas na prikrmovanie však prichádza až keď príde dostatočná zima.

Kým si vtáctvo dokáže v prírode nájsť potravu samé, netreba im zbytočne chystať hostinu. Nechceme mať predsa „rozmaznanú a lenivú“ zver však? :D Samozrejme, je to povedané veľmi nadnesene. Je však naozaj dobré, priam nevyhnutné, nechať zvieratká hľadať si potravu samostatne, kým im to príroda dovolí. Ak nastanú mrazy či začne snežiť, vtedy prichádza ten správny čas, zvieratkám pomôcť 😊 V takomto počasí si totiž vedia len ťažko nájsť potravu.

Čím kŕmiť?

Dôležité je vtákom ponúknuť krmivo, ktoré je výdatné a bohaté na kvalitné tuky. Ide hlavne o rôzne druhy semien, akými sú napríklad slnečnica, repka, podrvené vlašské alebo lieskové orechy. Neurobíte chybu ani obilninami ako proso či pšenica, alebo čerstvým ovocím a zeleninou. Použiť môžete nakrájané jablko, hrušku alebo mrkvu. Skvelou pochúťkou je pre vtáctvo aj loj, používajte však výhradne nesolený bravčový alebo hovädzí.

Tak ako na všetko v dnešnej dobe, aj na prípravu krmiva pre vtáčiky máme super „vychytávky“. V špecializovaných predajniach nájdete už namiešané rôzne druhy zmesí, ktoré jednoducho nasypete do krmítka. Ak nemáte pre vtáčiky domček ani krmítko, skvele poslúžia lojové gule, ktoré sa jednoducho zavesia na strom.

Ak má však niekto kreatívneho ducha a rád vyrába veci sám, tu je zopár inšpiratívnych obrázkov, ako môžu krmítka pre vtáčikov vyzerať. Chce to trochu času, ale výsledok určite bude stáť zato 😊

Na natiahnutý špagát môžete povešať rôzne druhy krmiva pre vtáčiky, od nakrájaného čerstvého ovocia, cez rôzne orechy až po lojové gule. 

Šikovný záhradkár sa vždy snaží využiť všetko na maximum, preto skúste dať starým menším kvetináčom druhú šancu. Môžete ich naplniť rôznymi dobrotami, a pomocou motúzov ich zavesiť napríklad na strom.

Doma si môžete vyrobiť aj vlastné lojové gule. Zmiešaním roztopeného loja s rôznymi semienkami, orechmi a oblininami vám vznikne hmota, ktorú môžete dať do akýchkoľvek formičiek. Nezabudnite do formičky vložiť aj špagát, aby ste stuhnutú zmes mohli zavestiť na strom.

Využiť môžete aj starý pohár na zaváraniny a varechu. Zviažete ich dokopy, dnu do pohára nasypete akékoľvek krmivo a máte super krmítko 😊

Myslime cez zimu a počas sviatkov aj na zvieratká okolo nás, a doprajme im niečo chutné pod zub 😊

Prajem vám ja aj celý náš tím krásnu zimu a pokojné prežitie vianočných sviatkov 😊  

Barbora, záhradkár amatér

 

Zdroj obrázkov: Pinterest

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Letničky

Sú súčasťou našich balkónov, terás ale aj záhrady celé leto – reč je o letničkách. Je ich veľké množstvo, sú krásne, ťahavé, stojaté, do tieňa, na slnko. Ako vybrať tie správne a ako sa o ne správne starať?

Sadíme planty

Dnešná téma bude veľmi aktuálna, a to planty. Čo je to, kedy a ako ich sadiť, aké vybrať? Ak neviete, tak sa poďme nato spolu mrknúť.

Starostlivosť o trávnik po zime

Spolu s ostatnými časťami záhrady nastáva čas už aj na trávnik. Ako sa oň postarať po zime? Čo robiť s poškodenými časťami? Čím hnojiť? Všetko sa dočítate v nasledujúcom blogu :)

Vysievame a sadíme v marci

Čo sa vysieva v marci, čo robiť ak vás po výsadbe prekvapí ešte zima a mráz, alebo čo s osivami po expirácii? Neviete? Dozviete sa v novom článku 😊

Vysievame a sadíme

Do nového roka začínam s článkom o osivách, sadbe a plantách. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Chceli by ste si dopestovať doma nejakú zeleninu, či už máte k dispozícii iba balkón, terasu alebo rovno záhradu? Prezradím vám základné tipy a triky nato, akú zeleninu kde a kedy pestovať, aby sa vám to podarilo aj vo vašich podmienkach😊

Farebná jeseň v prírode a na záhrade

Napriek tomu, že príroda sa pomaly ale isto chystá na spánok, ešte stále nám toho ponúka dosť, vrátane prác v záhrade 😊 Načo všetko nesmieme na jeseň zabudnúť v záhrade urobiť? Načo si dávať pozor? Čo nám ešte ponúka na jeseň príroda?

Máte otázku?

Máte otázku?