30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

Ani sme sa nenazdali a pomaly, ale isto sa k nám blíži leto. Tento rok bol máj pomerne chladný a upršaný, no v závere už sme sa tešili z prvých teplých dní. Pri takomto priebehu počasia je veľká pravdepodobnosť vzniku plesní a hubovitých chorôb.

Na balkóne

Každý chce mať balkón ako s katalógu, s večne kvitnúcimi a zdravými kvetmi. Ak ale nepatríte práve k profíkom, ale ste skôr ako ja...začiatkom každej sezóny nadšený záhradkár amatér :D, tak sa vám určite zíde zopár rád, ako sa starať o balkónové kvety tak, aby ste sa z pekného balkóna tešili celú sezónu.

Mať takýto balkón nie je pritom až také ťažké ako sa môže zdať, treba len dodržiavať zopár zásad.  Rastlinám, ktoré máme vysadené v črepníkoch alebo iných nádobách, by sme mali pravidelne odstraňovať žlté, suché, mokré alebo poškodené listy alebo aj celé časti. V prípade, že výdatne prší, tak ako to bolo tento rok v máji, tak je dôležité tieto časti odstrániť čo najskôr, pretože sú skvelým miestom pre vznik plesní a hubovitých chorôb. Ideálne je, aby sme sa takto o rastliny starali pravidelne. Vieme tak po prvé, minimalizovať vznik chorôb, pretože rastlinky budú prevzdušnené, čo hubovitým chorobám nevyhovuje. A po druhé,  budú mať možnosť svoju energiu dávať do zdravých častí a kvetov, čím zabezpečíme, že budeme mať viac kvetov.  

Ak sa predsa len stane, že sa rozvinie nejaká choroba, prípadne rastlinu napadne škodca, je vhodné použiť nato určené prípravky. V každej dobrej špecializovanej predajni vám poradia, aký typ prípravku použiť, aj akým spôsobom.  

Ďalšiu vec, ktorú by sme nemali zanedbať je hnojenie. Ak chceme, aby nám rastliny prosperovali a vytvárali kvety, treba im poskytnúť potrebné živiny. Najlepší a najrýchlejší spôsob, ako im tieto živiny doplniť je kvapalné hnojivo určené pre kvitnúce rastliny.

V záhrade

V záhrade máme množstvo rastlín, o ktoré sa treba počas roka starať, ale my sa teraz budeme venovať zeleninovým plantám. Ak už máte planty posadené, tak platí to, čo v prípade balkónových rastlín. Odstrániť žlté alebo poškodené časti, aby sme po dažďoch zamedzili vzniku plesní. Môže sa stať, že kvôli chladnejšiemu počasiu v máji opadajú z plánt listy, tak ako môžeme vidieť na fotke, na ktorej je paprika – tej opadali spodné listy. Tak isto sa môže stať, že sa zastaví rast rastliny, čo je v chladnejšom počasí bežné. Jeden by z toho mohol byť zúfalý, ale nie je to nič, s čím by sme si nevedeli dať rady 😊Stačí nato teplejšie počasie, slniečko, správna starostlivosť a prihnojenie.

Ak sa nejaká hubovitá choroba alebo pleseň objaví, je dobré planty ošetriť vhodným prípravkom. V tomto čase sa nemusíte obávať používať aj chemické prípravky, pretože do doby kedy budú na rastlinách plody zostáva ešte dosť času. V súčasnosti existuje už aj široká škála bio prípravkov, ktoré však treba používať skôr preventívne.

Kto ešte nedal k vysadeným rajčinám oporu, teraz je nato ten správny čas. Použiť môžete rôzne druhy opory, od bambusových tyčí až po kovové či umelé. Všetky z menovaných opôr môžete využiť aj niekoľko rokov po sebe, po sezóne ich stačí očistiť a dať na miesto, kde budú chránené pred poveternostnými podmienkami 😊

Posadené planty môžeme už aj prihnojiť. V týchto mesiacoch môžeme hnojiť ešte organo-minerálnymi hnojivami, ktoré sa zapracujú do pôdy a živiny budú uvoľňovať postupne.

TIP: V prípade hnojenia platí, že v začiatkoch, napríklad pri presádzaní plánt, alebo vysádzaní kvetov do črepníkov je vhodné použiť skôr granulované hnojivá. Z nich sa živiny uvoľňujú postupne v priebehu dlhšieho času a podporujú rastlinu ako celok. Ak však chceme prihnojovať už kvitnúce rastliny alebo zeleninu s ešte nedozretými plodmi, je lepšie použiť kvapalné hnojivo. Takéto hnojivo sa dostáva do rastliny veľmi rýchlo, čo je potrebné ak chceme podporiť práve kvitnutie alebo rast plodov.

Napriek tomu že tento rok bolo dosť dlho chladno, ako každý rok nás čaká horúce leto, takže sa treba poriadne nachystať na „zavlažovaciu“ sezónu. Téme polievania a zavlažovania sa budeme venovať v júlovom blogu 😊

Barbora, záhradkár amatér 😊

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Letničky

Sú súčasťou našich balkónov, terás ale aj záhrady celé leto – reč je o letničkách. Je ich veľké množstvo, sú krásne, ťahavé, stojaté, do tieňa, na slnko. Ako vybrať tie správne a ako sa o ne správne starať?

Sadíme planty

Dnešná téma bude veľmi aktuálna, a to planty. Čo je to, kedy a ako ich sadiť, aké vybrať? Ak neviete, tak sa poďme nato spolu mrknúť.

Starostlivosť o trávnik po zime

Spolu s ostatnými časťami záhrady nastáva čas už aj na trávnik. Ako sa oň postarať po zime? Čo robiť s poškodenými časťami? Čím hnojiť? Všetko sa dočítate v nasledujúcom blogu :)

Vysievame a sadíme v marci

Čo sa vysieva v marci, čo robiť ak vás po výsadbe prekvapí ešte zima a mráz, alebo čo s osivami po expirácii? Neviete? Dozviete sa v novom článku 😊

Vysievame a sadíme

Do nového roka začínam s článkom o osivách, sadbe a plantách. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Chceli by ste si dopestovať doma nejakú zeleninu, či už máte k dispozícii iba balkón, terasu alebo rovno záhradu? Prezradím vám základné tipy a triky nato, akú zeleninu kde a kedy pestovať, aby sa vám to podarilo aj vo vašich podmienkach😊

Kŕmenie vtáctva v zime

Prikrmovanie vtáčikov počas zimy je pre mnohých pekným zvykom. Viete však kedy s prikrmovaním začať, alebo na čom si naši zvierací kamaráti najviac pochutnajú?

Máte otázku?

Máte otázku?