30 rokov na trhu
Doprava po celom Slovensku
Najlepšie ceny

Jeseň je jednoznačne najfarebnejšie obdobie v celom roku, a preto by bola škoda tieto krásne farby jesene nevyužiť pre skrášlenie si svojho okolia 😊 Aké rastliny sú typické pre toto obdobie a vhodné na výsadbu do nádob? Ako ich kombinovať a aké nádoby vybrať? Ukážeme si zopár tipov výsadieb, a ukážeme vám ako môžete urobiť peknú živú výsadbu aj na hroby.

Aké rastliny použiť?

Medzi tie najtypickejšie patria:

  • Vresy (calluna)– sú dostupné v rôznych farebných variáciách
  • Vresovce (erica) - sú dostupné v rôznych farebných variáciách
  • Chryzantémy – veľmi obľúbené v tomto období, vhodné aj na hroby
  • Hebe – existuje viacero druhov, od stálozelených až po kvitnúce
  • Gaultheria – rastlinka charakteristická malými červenými bobuľkami
  • Strieborný drôtik (Leucophyta) – upúta pozornosť svojim zaujímavým vzhľadom krásne striebornej farby
  • Muehlenbeckia – popínavá rastlinka s drobnými zelenými lístočkami, skvele sa hodí ako podsada vyšším rastlinámOkrasná kapusta – dostupná v rôznych farebných variáciách

Ako stavebné rastliny, ktoré vám v nádobe vydržia celoročne môžete použiť napríklad:

  • Echinacea – v rôznych farebných variáciách ale aj veľkostiach
  • Heuchera – v rôznych farebných variáciách
  • Cyprušteky, iné ihličnany ktoré dorastajú len do nižších výšok
  • Čemerica – vďačná trvalka, ktorá vám vydrží rozhodne niekoľko sezón

Vhodné nádoby na výsadbu

Farebné variácie nechávame na každého podľa vlastných preferencií, platia ale niektoré všeobecne známe fakty ohľadom správneho zvolenia si nádob na výsadby, ktoré si zhrnieme.

  • Vyberajte nádoby z kvalitných materiálov – pokojne môžu byť plastové, oplatí sa však investovať do takých, ktoré sú stabilné voči UV žiareniu, takže vám v lete na slnku nevyblednú, a tiež by mali byť mrazuvzdorné. Takto si zabezpečíte, že ich budete môcť využiť celoročne.
  • Vyberajte samozavlažovacie nádoby – zídu sa vám v lete, ale aj v zime. Čoraz častejšie sú zimy suché, a rastliny do jari nemusia prežiť nie kvôli mrazu, ale práve vďaka tomu, že im chýba voda. Vďaka samozavlažovaciemu systému, ktorý vám ukazuje hladinu vody, viete aj v zime skontrolovať stav svojich nádob, kde máte posadené rastliny.
  • Vyberajte správnu veľkosť – každý sám vie, aký veľký má priestor na danú nádobu. Podľa toho treba vyberať aj rastliny. Ak máte možnosť mať rozmernejšie nádoby, môžete si dovoliť výsadby s rastlinami, ktoré vám budú v priebehu času rásť, s čím treba počítať. Rastliny by nemali byť veľmi na husto, mali by mať priestor na rast.

Ak máte malé nádoby, bude potrebné po sezóne rastliny z nádoby presadiť do voľnej pôdy alebo ich jednoducho vymeniť za nové.

A tu už je zopár TIPov na jesenné výsadby.

Živé výsadby na hroby

Čoraz viac sa do popredia dostávajú živé výsadby, ktoré vydržia dlhšie a neprodukujú toľko odpadu ako klasické umelé aranžmány, ktoré po sezóne vyhodíte.

Pomocou živých výsadieb v kvalitných nádobách viete mať hrob celoročne pekne upravený, a meniť rastliny podľa aktuálneho ročného obdobia.

Ako dekoráciu môžete do aranžmánu vložiť pekný kahanec so sviečkou, či večným svetlom, alebo obľúbené kamenné dekorácie s odkazom pre zosnulého.

Tu je zopár TIPov na aranžmány vhodné na hroby.

Verím, že som vás aspoň trošku inšpirovala 

Barbora, záhradkár amatér

gardener

Mohlo by vás zaujímať

Jesenné hnojenie - organo-minerálne hnojivá

Sezóna v záhradkách sa nám pomaly končí, a našu záhradu ideme pripraviť na zimu, čaká nás tak posledné hnojenie. Viete ako to urobiť? Ako a čím správne hnojiť tak, aby ste na jar mali pôdu pripravenú na ďalšie záhradníčenie?

Letničky

Sú súčasťou našich balkónov, terás ale aj záhrady celé leto – reč je o letničkách. Je ich veľké množstvo, sú krásne, ťahavé, stojaté, do tieňa, na slnko. Ako vybrať tie správne a ako sa o ne správne starať?

Sadíme planty

Dnešná téma bude veľmi aktuálna, a to planty. Čo je to, kedy a ako ich sadiť, aké vybrať? Ak neviete, tak sa poďme nato spolu mrknúť.

Starostlivosť o trávnik po zime

Spolu s ostatnými časťami záhrady nastáva čas už aj na trávnik. Ako sa oň postarať po zime? Čo robiť s poškodenými časťami? Čím hnojiť? Všetko sa dočítate v nasledujúcom blogu :)

Vysievame a sadíme v marci

Čo sa vysieva v marci, čo robiť ak vás po výsadbe prekvapí ešte zima a mráz, alebo čo s osivami po expirácii? Neviete? Dozviete sa v novom článku 😊

Vysievame a sadíme

Do nového roka začínam s článkom o osivách, sadbe a plantách. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Chceli by ste si dopestovať doma nejakú zeleninu, či už máte k dispozícii iba balkón, terasu alebo rovno záhradu? Prezradím vám základné tipy a triky nato, akú zeleninu kde a kedy pestovať, aby sa vám to podarilo aj vo vašich podmienkach😊

Máte otázku?

Máte otázku?